Background
11.3.2021

Ho­vi­rin­taan uusi ravintola?

Millainen ravintola ho­vi­rin­nas­sa tulisi olla?

Hovirinta aidosti toi­mi­vak­si ja viih­tyi­säk­si- siinä on ajatusta

Kyseessä mielipidekirjoitus, ei poliittinen kannanotto tai mainos

Kaarinan kaupunki etsii tällä hetkellä kumppaniyritystä uuteen rakennettavaan ra­vin­to­la­ra­ken­nuk­seen. Ravintolan yhteyteen on tarkoitus myös rakentaa saunatilat. Kustannusarvio on 1,4-2,0 miljoonaa, se on paljon rahaa.  Kääntää sitä miten tahansa.


Toki esityksessä oleva rakennus sen verran varmasti maksaa. En sillä, mutta onko se tarpeellinen? Omasta mielestäni ei.  Ja kaikille tiedoksi, että kustannusarvio tulee kaupungin lomakkeesta, jolla haetaan yrityskumppania. Tässä linkki kaupungin sivulle.


Kaupungin ja tulevan yrittäjän on tarkoitus jakaa ra­ken­nus­kus­tan­nuk­set keskenään, hanketta varten ollaan perustamassa omaa kiinteistöyhtiötä. Tosin kustannus on yrittäjälle melkoisen kova panostus, suhteessa odotettuun tuottoon. Ja sitä se on myös kaupungille.


Ei tällaisissa hankkeissa kuulu kaupungin olla myötävaikuttamassa liikaa, riskit on liian suuret.  Asia olisi eri, jos tuotot ja hyödyt olisivat selvillä. Nyt ne eivät ole. 


Alueen käytöstä tulisi kysyä veneilijöiltä ja alueen asukkailta ainakin. Miksei myös apuna voisi käyttää  ammattilaisia.


Jatka lukemista, niin näet minun omia ajatuksia hovirinnan alueen käytöstä.


Vierasvenesataman tarpellisuus on kiistaton, sitä Hovirinta tarvitsee. Ja sen tarkoituksena on varmasti jatkossa kehittää aluetta vierasvenesataman palveluilla ja niitä lisätään varmasti asteittain. Sähköt, septitankki ja valmiudet veneilijöille. Hyvä lähtökohta. 


Ja on selvää, että sellaista tarvitaan. Toimiva vierasvenesatama on houkutustekijä. Vierasvenesataman ympärille on helppo ja luonnollinen rakentaa kaikenlaista tulevaisuudessa. Se ei tosin välttämättä vaadi isoa ravintolarakennusta. Vaan palvelevan ja toimivan. 

Alla vielä oma idea, idea jossa kaupunki säästää rahaa ja Hovirinta mo­ni­puo­lis­tui­si (to­den­nä­köi­ses­ti) huo­mat­ta­vas­ti enemmän

Entä jos alueelle rakennetaan palveleva saunatila, joka palvelee ympäri vuoden? Sen rakentaisi kaupunki. Kokonaan omalla rahalla. Palvelemaan kaupunkilaisia ja tulevaa mahdollista turistivirtaa! 


Ja talvisin rakennelma palvelisi esimerkiksi avantouimareita, joka muuten on huikeassa suosiossa. Alueella olisi myös pieni huoltorakennus vessoineen sekä "takkatila", joka palvelisi alueen toimintoja. Rakennus palvelisi matkailijoita, veneiljöitä, alueen toimijoita ja kaikki muu olisi plussaa.


Tästä toiminnasta vastaisi vuokralainen, kaupunki saisi vuokratuloja. Samalla yrittäjä pystyisi myös talviaikaan pitämään alueella pientä "kioskia" tai vastaavaa. Miksei jopa pienimuotoista ravintolaa. 


Tällainen yksi on muuten Järvelässä. Ja uskoisin, että osaamista ja kiinnostusta voisi löytyä sieltäkin suunnalta.

Usein parhaat ideat on ilmaisia tai ainakin edullisia

Alueena Hovirinta on kaunis ja kehityskelpoinen. Siksi väitän, että alueesta kannattaa rakentaa sellainen kaikkien oma pakopaikka arjesta. Se ei välttämättä vaadi miljoonia. Rahaa se vaatii, se on totta. Mutta sitäkin enemmän ihmisiä ja luovuutta. Sellaista Kaarinalaisuutta. Yrittäjyyttä. Monipuolista tekemistä.


Entä jos alueelle luodaan sellainen suosittu ruoka-alue, johon pääsee useampia yrittäjiä myymään tuotteitaan? Kesäaikaan siis.  Otetaan vaikka esimerkkiä Tuomiokirkon puistosta. Rento ja tyylikäs paikka, jossa viihtyy koko perhe. Ei mitään ”lasilinnaa” jossa pönötetään? Vaikka iso yhteisterassi, aurinkoinen sellainen. 


Enkä sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, etteikö kiinteää ravintolarakennusta voisi yhtä lailla olla. Tosin talviaikaan ei isokuluista ravintolaa pyöritetä, vaikka se olisi millainen. Ei ainakaan Hovirinnassa. 

Hovirinnasta uusi rantaparatiisi voisi olla hankkeen visio

Ho­vi­rin­nan alueelle voisi tulla vaikka ja mitä

Entä jos alueella olisi säännöllisesti markkinoita, myyjäisiä, ulkoilmatapahtumia ja konsertteja? Sellaisia jotka aktivoivat ihmisiä, myös naapurikunnista. Kotimaan matkailua, sitä kuuluisaa lähimatkailua. Veneellä, pyörällä ja miksei Fölillä? 


Entä jos alueelle löytyisi ulkoilmakuntosalin pitäjä, vaikka sellainen isossa suosiossa oleva konttisali? Uskon, että tähänkin löytyisi käyttäjiä ja alueen yrittäjistä varmasti vuokralainen.


Tai miten olisi pop up- yrittäjät tempauksineen alueelle? Paikkamaksu kohtuulliseksi ja alueen yhdistykset ja yritykset ideoimaan tapahtumia alueelle. 


Vaikka paikalliset kädentaitajamessut kesällä, meren äärellä?  


Taatusti vaikuttava ja erottava tekijä?


Kulttuurin harrastajat voisivat tehdä omia tempauksiaan, nuoret voisivat vuokrata alueelta myyntipaikan kuumimmaksi sesongiksi? Testatakseen siipiään yrittäjinä. Tai ihan mitä vaan.


Tai miten olisi kesätori, jossa myydään vihanneksia, marjoja ja paljon muuta? Sellainen lähiruokatori. Ei siis välttämättä jatkuvana, vaan tiettyinä ajankohtina.


Mahdollisuudet ovat rajattomat. Avataan silmät, katsotaan Naantalia, Turkua ja vilkuillaan myös vähän kauemmas. Mutta ollaan realistisia. Tehdään sellainen paikka, jossa ihmiset viihtyy. Pidetään kuitenkin mielessä se, että kesäpainotteinen juttuhan tämä on. Joten huomioidaan se kustannuksissa ja suunnitelmissa. Miltä kuulostaa?


Jos tavoitteena on saada rannasta viihtyisä, monipuolinen ja houkutteleva, niin iso rantaravintola saunaosioineen on auttamatta väärä valinta minun mielestä. Ainakin kustannusarvion ja toi­min­tae­del­ly­tys­ten perusteella.


Eikä kaupungin tulisi missään nimessä laittaa veronmaksajien rahoja hankkeeseen ”sokeana”. Enkä ihan helpolla usko yhdenkään yrityksen lähtevän tähän, tosin se perustuu omaan ajatukseen. 


Näin loppuun väitän kuitenkin, että viihtyvyyden ja kustannusten kannalta on hyvä tehdä monipuolinen ja palveleva alue. Ja kun Kaarinasta tulee turistien suosima kohde, niin sitten laajennetaan ja kehitetään aluetta. Perusta kuntoon ja kasvatetaan aluetta kysynnän mukaan.


Kysytään asukkailta, annetaan seutulaisten ideoida – tarvittaessa vaikka pidetään kuntalaisäänestys alueen kehittämisestä? Jos tarve vaatii.


Asian kanssa on kauan vatuloitu. Positiivinen juttu on se, että vihdoinkin asia etenee. Mutta mihin suuntaan, on toinen kysymys. 


Oma ajatus tiivistettynä: Puitteet kuntoon veneilijöille, alueelle huoltorakennus, saunat ja kiinteä palvelurakennus. Sen ympärille tilaa monipuolisesti yrityksille, markkinoille ja tapahtumille. Hovirinta voisi tulevaisuudessa kilpailla muiden saaristokohteiden kanssa.


Vaikka tuo kaupungin suunnitelma menisi ”maaliin” tuollaisenaan niin olisin tyytyväinen. EN kustannuksiin, mutta siihen kyllä, että hovirinnassa olisi ravintola. 


Joten loppuun kysynkin, onko ideassani järkeä vai ei?  Ajatuksena on siis monipuolinen alue, joka huomioi eri toimintoja vahvasti. Kaupunki saisi vuokratuloja, turisteja ja kaiken tämän pienemmillä investoinneilla.


Ystävällisin terveisin,


Sami Elmeranta


ps. ei ole tarkoitus kritisoida, eikä lokeroida asioita. Vaan tuoda yksi mielipide esille.

Sami Elmeranta

Sami Elmeranta

Kaarinalainen isä, kaupungin hallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu  ja sekatyöläinen. Yrittäjyyden puolesta puhuja. Periksiantamaton asenne ja yhteistyökyky vievät minua eteenpäin. 

Kommentit

Yh­teys­tie­dot

Sami Elmeranta

050 346 0444

info@samielmeranta.fi

Katso vi­deoi­ta­ni